Obiceiuri de nuntă în România – nașii de cununie - Diaz Ballroom

Obiceiuri de nuntă în România – nașii de cununie

botez copii
Petrecerea de botez pentru micuțul tău
martie 27, 2018
Ce să nu faci înainte de nuntă – sfaturi practice pentru mirese
aprilie 30, 2018

Obiceiuri de nuntă în România – nașii de cununie

Am stabilit deja că nunta este un eveniment extrem de important în viața fiecărui cuplu. Planificarea acesteia poate, de cele mai multe ori, să ne dea bătăi de cap, indiferent de cât de restrâns este evenimentul. Până la înfăptuirea întregului eveniment există o serie de elemente ce trebuie puse la punct pentru ca totul să fie perfect în marea zi. Și cum nu era suficient de stresant să pui la cale un plan atât de elaborat, există și o serie de tradiții populare pe care trebuie să le iei în considerarea atunci când vrei să faci acest pas. Indiferent de cât de modern ești în gândire, let s face it, întotdeauna o sa se gasească o mătusă, bunică sau un alt membru al familiei care să te oblige să iei în considerare consecințele nefaste ale nerespectării obiceiurilor populare.

nunta-bucuresti-2018
salon-pentru-evenimente

De ce să păstrăm tradițiile

Lucrurile s-au schimbat de-a lungul timpului, asta e clar, însă sunt anumite tradiții care se păstrează cu sfințenie indiferent de zona sau mediul în care are loc nunta. Nunta la români se serbează de fiecare dată cu mult fast și ar fi și păcat, având în vedere cultura bogată pe care o avem, să nu ne folosim de datinile străbune pentru a aduce un plus valoare și totodată autenticitate marelui eveniment. Pierderea acestor obiceiuri prin nerespectarea lor ar fi ca și cum am pierde o parte din identitatea noastră. Și cum tradițiile sunt extrem de multe pentru a fi condensate într-un singur articol, în cel de față ne vom rezuma la a prezenta credințele populare în ceea ce-i privește pe  nașii de cununie.

Nașii – părinții spirituali ai cuplului

Alegerea nașilor pentru cununie nu este sau nu ar trebui să fie una aleatorie, ci una foarte bine calculată, având în vedere că aceștia vor fi părinții spirituali ai cuplului. Între nași și proaspăt căsătoriți se va lega o comuniune spirituală ce nu va putea fi îndepărtată nicicum. Din punctul acesta de vedere, o primă regulă este aceea că darul nașilor trebuie să fie cel mai consistent, acest lucru echivalând cu belșugul și prosperitatea pe care o vor avea în viitor tinerii însurăței. Pe de altă parte, ei trebuie să fie prezenți mereu alături de miri în planificările pentru nuntă, arătând implicare și devotament. La anunțarea nunții, mirii se vor prezenta la nași cu daruri cerându-le, în acest fel, oficial să le fie nași.

petreceri-bucuresti
restaurante-bucuresti

Statutul de naș vine la pachet cu o serie de responsabilități

Este foarte important ca nașul să plătească pentru cununia religioasă, precum nașa trebuie să fie prezentă la achiziționarea rochiei de către mireasă, precum și faptul că nașa trebuie să cumpere buchetele de flori, al ei și al miresei. Nu trebuie uitat faptul că nașii trebuie obligatoriu puși la aceeași masă la care stau mirii și părinții acestora în timpul petrecerii. În timpul slujbei religioase, nașii stau de o parte și de alta a mirilor, ținând lumânările cumpărate tot de ei și tot ei sunt cei care înmânează inelele și cununiile de căsătorie.

Este clar, nu este ușor să fii în postura de căsătorit, dar e clar că nici să fii naș la o nuntă nu este tocmai simplu. Cu toate acestea nimic nu se compară cu sentimentul că ai ajutat și în același timp îndrumat un cuplu tânăr pe un drum frumos și provocator reprezentat de căsătorie.